MTB-Marathon Amerongse Berg 2018

Dit weekend stond de marathon op de Utrechtse Heuvelrug op het programma.

Het verslag van de heren: Het was warm, droog en heel erg stoffig, de 12e MTB marathon over de Amerongse Berg. Het Veluwse deel van Team RideMyMTB was goed vertegenwoordigd. Op alle afstanden en categorieën stonden 1 of meer leden aan de start en iedereen had z’n eigen doel. Van hopelijk hersteld zijn na heel veel kilometers en hoogtemeters in de alpen, tot gewoon goed fietsen, tot hopen op heel misschien een podiumplek.

De bovenstaande foto’s zijn van de mister Salzkammergut Fred van Zetten en meer zijn er te vinden op zijn Facebook pagina.

De startklim was mul en smal. Goed starten was dus belangrijk! Op tijd opstellen dus ook. Arjen, Anne en Jan stonden bij de 90 km redelijk vooraan. Helmuth en Patrick stonden exact op de startlijn bij de 60 km. Patrick in meditatieve houding, heel geconcentreerd op een goede start! Helmuth er vlak achter, vast besloten om juist niet als een gek te starten.

De start van de 90 km was chaotisch, veel voetjes aan de grond en sturen in elkaar omdat je direct naar boven moest in het mulle zand. Uiteindelijk waren we min of meer goed weg. Arjen als een raket, het ging zelfs zo snel dat hij even overwoog om in de kopgroep mee te gaan fietsen. Dat zou wel heel fantastisch zijn, dus uit beleefdheid heeft hij een groepje er achter opgezocht. De samenwerking hier was uitstekend. Arjen raakt nog wel eens oververhit tijden een race in warmte. Nu gelukkig niet. Het gedroomde podium kwam er! Over-all 10e en 2e bij de 40-plussers!

Jan en Anne raceten min of meer samen in een grote groep een paar minuten achter Arjen met oa Bart van Dieren en Rudy Laros. De 1e ronde ging erg hard en de groep was nauwelijks bij te houden. Het parcours was gezien de omstandigheden best goed berijdbaar. Hier en daar zacht zand onder in de bochten, maar wel breed genoeg om goed te kunnen passeren. Een flink deel van de marathon ging over de vaste route van Amerongen en Leersum. Je houdt ervan of niet. Veel draaien en keren, versnellen, remmen, korte klimmen en hobbelige afdalingen. Anne houdt er niet van gezien zijn reactie op Strava: “Zonder gekheid. Ik vond het vreselijk. Erg afgezien”. Aan het resultaat was het niet te merken. Ondanks een krampaanvalletje eindigde hij op een prima 21e plek. Jan finishte er net voor, als 17een 5e 40plusser.

Patrick wilde snel starten, met de snelle mannen mee en kijken hoever hij zou komen. Hij startte dus ook al een malle. Met als resultaat dat hij precies in het juiste wiel zat. Na 20 minuten kwam hij bij zinnen en bedacht dat het slimmer was om iets rustiger te gaan fietsen. Na een wat rustiger middenstuk, haakte hij z’n karretje aan bij een vermeende concurrent en joeg hij zijn hartslag nog even flink omhoog. Hij werd 17e en 5e 40 plusser. 2 minuutjes later kwam Helmuth over de streep, als 25e na een strakke stabiele race.

Het verslag van Jannitta: De vierde en laatste marathon van de SforZ Ladies Cup stond afgelopen zaterdag op het programma in Amerongen. Voor de dames een iets andere wedstrijd dan voor de heren. Wij mochten namelijk gaan strijden over 60 km voor het open Nederlands kampioenschap. Samen met Inge zijn we als duo team begonnen aan deze mooie competitie. Het dames peloton bestond uit ongeveer 50 deelneemsters. Een mooie volwaardige competitie met een flinke concurrentiestrijd. Al een tijdje zag ik een beetje tegen deze wedstrijd op. Hard omhoog fietsen is het probleem niet, maar de singletracks en het perfecte stuurwerk beheers ik nog niet volledig. Een aantal weken geleden besloten Helmuth en ik om alvast wat parcours kennis op te doen. We hebben alle lussen rondom Amerongen verkend. Ik had meteen het gevoel dat dit niet helemaal mijn wedstrijd zou gaan worden. Ik ben meer van de ronde rond Montferland of de Duitse marathons. Maar goed dit is het ONK en hier moest ik het mee doen.

De wedstrijd focus stond aan de start nog niet geheel op scherp, maar toen het startschot was gegeven was dat totaal anders. Ik was tot mijn eigen verbazing goed weg en kon veel dames inhalen op de smalle mulle zandklim. Het eerste gedeelte was vooral omhoog en brede paden, perfect voor mij. Ik kon daarna aansluiting vinden bij de kopgroep. We hadden al snel een groot gat met de andere dames en reden in een strak tempo goed door. Onze groep bestond uit 8 snelle dames die er allen veel zin in hadden. Maar hoe gaaf is dit, mee in de kopgroep! De racemodus was 100% bij gedraaid. Na 8 km draaiden we de eerste lange singletrack op en daar kwam mijn angst uit, ik moest lossen uit de kopgroep. Maar toch kon ik mijn focus goed vasthouden. Ik wilde niet door andere dames ingehaald worden en je weet nooit wat er voor in de groep gebeurd. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat lek rijden of een hongerklop altijd op de loer kunnen liggen. Nog een bijkomstigheid is dat de heren 20 min achter ons startte (Patrick en Helmuth) en ik niet door hun ingehaald wilde worden en ik wist dat het net wel of net niet zou gebeuren. Op de singletracks kon ik goed mijn tempo vasthouden en reed van mannetje naar mannetje die ik inhaalde van de 90 km wedstrijd. Het was warm maar gelukkig had ik daar geen problemen mee. In de laatste 5 km zag ik in een klim nog 2 dames voor me fietsen. In ben in het wiel gekropen en telde tot 10 en ben er toen volle bak overheen geknald in de hoop dat ze zelf net de adem niet hadden om aan te sluiten omdat ik wist dat daarna nog een singletrack zou volgen. Dit lukte en ik kwam uiteindelijk als 6e dame over de streep. Inge die met een voetblessure is gestart heeft een mooie en stabiele race gereden. Ik ben super trots dat ze is gestart en er voor is gegaan. Want je weet immers nooit hoe een koers verloopt…..

Het waren dus allemaal mooie resultaten. Ook heel fijn dat bij de oude eik, vlak voor de finish een heel team aan ondersteuning stond. Onder andere Klazien en Kathelijne zorgden voor de nodige aanmoedigingen en -ook heel erg fijn- verse bidons. Bedankt!

Al met al een prima dag, die gezellig werd afgesloten met een feestje bij Helmuth en Jannitta!

De uitslagen zijn hier te vinden en hier onder nog een paar filmpjes die Fred van Zetten op zijn YouTube channel heeft gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *