Hondsrug Classic 2018 / NK Marathon

Begin van het jaar had ik samen met mijn trainer Paul de Bruijn de wedstrijd kalender bekeken en het NK marathon in Gasselte als doel gesteld. Maar in januari nog niet wetende dat er definitief een comeback in het skeeleren zou komen. De trainingen werden gesplitst en dit bleek een prima combinatie te zijn.

Vandaag was het dan zo ver. Zaterdag had ik alle spullen al klaar gezet en Helmuth had mijn fiets van de week al gepoetst en raceproof gemaakt. Ik moest het deze wedstrijd zonder zijn steun doen omdat hij samen met Anne op hoogtestage is bij Rossi in Oostenrijk. De wekker ging om 6.30 uur en toen was het tijd om (haver)pannenkoeken te bakken, ik had een recept gekregen van Inge waar ik nog harder op zou fietsen.. Om 8.00 uur werd ik opgehaald en reisde ik samen met Paul richting Gasselte. We waren er mooi op tijd dus alle tijd om rustig in te rijden en wat stukken van het parcours te verkennen.

Om 10.50 uur werden wij opgesteld in het startvak. Ik moest helemaal achteraan starten, klein baalmomentje, had liever iets naar voren gestaan. Om 11.06 uur klonk ons startschot. De dames gingen meteen volle bak van start. Ik was wat traag weg omdat ik niet goed in mijn pedaal kwam en moest nog even een tandje bijtrappen. Op de eerste lange singletrail moest ik helaas de groep laten gaan. Ik heb hier afgelopen seizoen veel op getraind en zeker veel progressie op geboekt maar deze dames zijn natuurlijk een klasse apart. Ik moest mijn kop weer ff goed krijgen en voor mezelf een doel stellen. De eerste 3 lussen waren zwaar (we moesten 3 rondes rijden met daarin 3 lussen) door het vele mulle zand waar bijna niet doorheen te fietsen was. Dat was van de fiets af en zo hard rennen als je kan. En weer op de fiets en door. Na 1,5 ronde zag ik een dame voor me rijden en met een mooie actie erop en erover kon ik haar snel kwijt raken. Tegen het einde van ronde 3 kreeg ik weer een dame in het vizier. Ik reed in een groepje met mannen en wilde eigenlijk niet dat ze me zag.. dus op het moment dat zij werd ingehaald ging ik aan de andere kant snel de mannen voorbij en ben ik vol op kop gaan sleuren. In de hoop dat de groep zou breken en ik haar zo zou lossen… en wat denk je?! Mijn plan lukte..

Bij doorkomst kreeg ik van mijn trainer door dat ik 9e lag. Ik was in volle overtuiging dat dit niet klopte en dat het 19 zou moeten zijn. Het was een mooie welles nietes conversatie in een doorkomst. Het laatste wat ik nog hoorde is dat hij zei.. HET IS ECHT 9!! Toch zet het je wel ff aan het denken en het maakte me toch wel blij. Maar durfde het toch niet te geloven, stel dat ik gelijk zou hebben. Toch ging ik met volle goede moed de laatste ronde in met nog drie lussen voor de boeg.

In de laatste ronde was het rustig op het parcours, de rijders van de Hondsrug classic deden twee rondjes dus die waren allemaal gefinisht.
En toen gebeurde het, ik reed verkeerd… het lint van de parcours afzetting was verschoven, ik begon te twijfelen en koos dus de verkeerde afslag. Al vrij snel kreeg ik door dat ik verkeerd was en ging snel terug en zag op dat moment de dame die ik net had ingehaald de juiste afslag nemen. Nu hou ik van jagen en het gas ging er weer op. Na nog wat te hebben gemopperd op mezelf had ik haar snel weer in het vizier. Toen ik haar had bijgehaald ben ik er even achter gebleven om te peilen hoe fit ze was en hoe ze reed. Ik kwam tot de conclusie dat als ik er vol overheen zou knallen ik haar wel zou kunnen lossen. En dan is het wachten op het juiste moment… Ook deze inhaalactie werd een succes en ik kon weer door. Dit geeft een goed gevoel! Met nog 1 lus te gaan lag ik nog 30 seconden achter op een andere dame. Dit is veel maar zag het wel als doel om mezelf scherp te houden in de laatste zware lus. Ik kwam dichterbij, nog dichterbij… maar helaas op de streep kwam ik 8 seconden te kort..

Ik was blij dat het er op zat. Maar geloofde nog steeds niet dat ik 9e was geworden. Als doel hadden we ingezet op een top 10 notering, maar dat dit zou lukken had ik met de start niet verwacht.

Deze en de twee bovenste foto’s in de galerij komen van Jaap Hop.

Ik ben blij dat dit seizoen erop zit en dat ik mooie prestaties heb kunnen neerzetten. Nu lekker uitrusten en dan straks lekker uitkijken naar een nieuw RideMyMTB seizoen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *