Schinderhannes Marathon 2019

Het modder- en prijzenfestival van de Schinderhannes marathon in Emmelshausen (SforZcup en MTBseries), 19 mei.

Je pakt de Autobahn richting het zuiden, en dan, kort na Koblenz, ingeklemd tussen de Rijn en de Moezel, nabij de moezelhellingen, ligt deze prachtige, groene omgeving. Erg groen. We hebben inmiddels door hoe dat zo komt..

Zaterdags voelt het bijna zwoel aan, dat wordt zweten morgen? Niemand die er maar aan denkt om banden met een grover profiel te monteren…

De start is wat vroeger dan we gewend zijn van onze duitse vrienden. 8:30 Jawohl..  Dat vraagt om een lokale overnachting of heel vroeg uit de veren.. Arjen, Jan, Inge, Hans en Kaas delen hetzelfde ‘hotel’ kort om de hoek. Anne en Merlijn rijden vanaf thuis aan, wat te doen is als je nabij de duitse grens woont. Patrick en Kathelijne hebben hun intrek ook lokaal genomen, en Jannitta en Helmuth hebben de wekker op standje ‘ochtendbladbezorger’ gezet en rijden vanaf Apeldoorn aan.

De pre-race-groeps-chat slaat na een hevige lokale moezelse stortbui al snel over in grappen en grollen over de nattigheid, een mogelijke herhaling van de koudeput Sundern Hagen lijkt in de maak? En hoe zit het met de ondergrond na zo’n bak water? Zondag zullen we het weten..

Nadat Duncan Laurance het ‘volwassenen voor volwassenen’ liedjesfeest heeft gewonnen en de RMM kroegentocht toch niet door ging, begon de dag een stuk frisser dan de zwoele zaterdag. De ondergrond bleek nog aardig vettig toen we achter het hotel de bidonnetjes en andere reserve middelen positioneerden. Op een km of 60 vd start zouden we daar langs geraken. Perfect. Inmiddels begint het wat te miezeren. Warm? Anne en Jan lopen rond in de ‘winterjas’..

Bij de start staan Hans, Klaas, Anne en Merlijn gezellig naast elkaar geparkeerd en komen we al snel Arjen, Inge en Jan tegen. Ook Patrick en Kathelijne zijn op tijd. Jannitta en Helmuth komen aan als de rest al wat aan het warmrijden is. Lekker bijkletsen, wat ontspanning zoeken, elkaar aanmoedigen, wat bekende groeten en het nodige verkennings- en opwarmmerijwerk gaan vooraf aan de start.

Patrick, Helmuth , Inge en Jannita rijden de 69Km, Jan, Arjen, Hans, Merlijn en Anne rijden de 104 lus. Kathelijne gaat voor de ‘Kurzstrecke’.

De verschillende afstanden gaan over elk één unieke lus, wat vrij zeldzaam is voor een duitse rit. Dat maakt de race ook wat lastiger ‘te lezen’, met als voordeel de afwisseling en het voorkomen van 3x de vervelendste pukkel uit de omgeving te moeten op klauteren. De verschillende afstanden komen regelmatig samen, vaak in de buurt van de (prima) bevoorradingen.

Bij de start staan we mooi voorin, en na een flauwe afdaling, wat haaks bochtenwerk en trails komen we terug in het stadje voor een lokaal knollenveld rondje, waarna we los gaan op de paden.. en wat voor paden. Is dit een Duitse marathon? Of zijn we in de Ardennen verzeild met Duitse organisatie en sfeer? Trails, stenen ondergrond afgewisseld met blubber, dwars door beekjes, langs beekjes, over glibberige bruggetjes, langs flanken van een rotsmassief. Door hobbelige graslanden. Alles, werkelijk alles zat er in. ja, zelfs een vlak stuk. Ik heb er welgeteld één geteld. Als ik met niet ‘vertelt’ heb.. door de vettige ondergrond, de hellingen, de natte flora en fauna (het parcours liep nabij een diepe kloof met veel stenen en beekjes) en boswerkzaamheden werd het een lang modder en glibbergebeuren. Maar dat mocht de pret niet drukken, want wat is dit een gaaf parcours. Wat moet dit ook nog meer genieten zijn bij droge condities.

Bij binnenkomst staat Arjen al schoongepoetst de binnenkomende mijnwerkers aan te moedigen samen met Inge. Man, wat zijn we zwart gebakerd van de blubber en slijk. Om van de fietsen maar niet te spreken.. onherkenbaar.

En dan de prijzen. Want wat is er (weer) hard gereden. En wat werd het podium weer bezet. 3 maal deze keer!

Arjen 2e Senioren 2  (4e overall en podium!)
Jan 7e Senioren 2
Anne 8e Senioren 2
Hans 11e Senioren 2
Merlijn 25e Senioren 1

En dan de 69Km duivels, wat onze duitse vrienden dan ‘de halve’ afstand noemen. 69Km heeft weinig met ‘half’ te maken..  

Jannitta 3e bij de dames (podium!)
Patrick 2e Senioren 2 (podium!)
Helmuth 16e Senioren 2

Kathelijne reed de ‘kurzstrecke’ wat nog altijd 42 mooie,  maar zware kilometers blijken te zijn en werd 23e bij de Senioren dames. Inge had haar dagje niet, wat ze al voelde bij de start. Toch maar gestart, maar snel afgezwaaid. Verstandig als het niet goed voelt. Volgende week beter. Want dan gaan we met een paar man en vrouw naar Arnsberg. Na de koud van Sundern Hagen en de vettigheid van Emmelshausen benieuwd wat ons daar te wachten staat. We hoeven niet lang te wachten in ieder geval. Gezellig was het, zwaar ook. Mooi? Zekers. Goed georganiseerd? Top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *