Belgian Mountainbike Challenge 2015 (BeMC)

Datum: 15, 16 en 17 mei 2015
Organisator: Sportevents
Website: BeMC
Afstand: 262 km
Hoogtemeters: 7700 km
Camera settings: 1080p, 60fps, Protune Off en Whitebalance Auto.
GPX bestanden: Stage 1Stage 2 – Stage 3

De video bevat alleen beelden van stage 1 en 2. Op de finish van stage 2 werd ik er op aangesproken dat het niet is toegestaan om met een camera te rijden als het een UCI wedstrijd is. Oh ja, soms kwam je in een keer zo snel op een lastig stuk dat je geen tijd meer had om de camera aan te zetten. Dus een paar hele mooie stukken ontbreken.

Verslag: Ongeveer een maand geleden kreeg ik via iemand waarmee ik mee mountainbike de vraag of ik niet met Peerkes Bike Team mee zou willen om de BeMC te fietsen. Dit was natuurlijk een schitterende mogelijkheid omdat het evenement al lang en breed vol zat en ik op die manier toch nog aan een inschrijving kon komen. En wat voor mij ook nieuw was, was dat ik geen Camelbak op mijn rug mee hoefde te sjouwen en dat ik onderweg steeds volle bidons aangereikt kreeg! Dat was echt een service die ik ga missen de volgende marathons….

De BeMC noemt zichzelf de zwaarste mountainbike challenge van de BeNeLux en ik heb er vele horen zeggen dat ze het een van de zwaarste meerdaagses van Europa vinden. Hier ben ik dus ook achter gekomen. Het was echt een schitterende ervaring en een mooie test om eens te kijken hoe diep je kan gaan. Het resultaat was dat ik 55ste geworden ben van de 311 deelnemers aan de FUN klasse. Alle overige uitslagen vind je hier.

Het evenement zelf is erg goed georganiseerd. De bewegwijzering was erg duidelijk uitgezet (op een punt na misschien, maar ik vraag me af of hier geen sprake van sabotage was), bij drukke punten stonden ze het verkeer te regelen en er was genoeg eten en drinken bij de posten onderweg. Eenmaal bij de finish aangekomen kon je je vol stoppen met pannenkoeken, rijstepap, winegums en hersteldrank. Als je dit had gedaan was er ook de mogelijkheid om je mountainbike te wassen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat je dit zo uitgebreid kon doen. Er waren meer dan genoeg slangen met voldoende druk er op en er spuitbussen voor het schoonmaken, ‘degreasen’ en de nieuwe beschermlaag voor de volgende dag.

Al met al was het een erg gezellig weekend, veel leuke mensen leren kennen van oa Peerkes Bike Team en vreemden die je onderweg steeds tegen kwam en mee aan de praat raakt. In vergelijk met toertochten en marathons in Nederland, hangt hier overall toch een veel relaxtere sfeer.

Stage 1
Wat betreft klimmen de meest lastige etappe. Nergens kreeg je dan ook maar een moment rust. Je kreeg de hele tijd zware en stijle klimmen met direct weer een afdaling. De meest nare klim was toch wel de “Muur van Borzée” die je twee keer op moest. Na afloop was ik bang dat ik de etappe te hard had gefietst en er de volgende etappes de prijs voor zou moeten betalen.
Afstand: 67 km
Hoogtemeters: 2200

Stage 2
Dit was de meest makkelijk etappe van de drie qua klimmen en dalen. Tussen de 50 en 70 km heb ik het goed moeilijk gehad. Gelukkig er weer boven op gekomen en de rest lekker uit kunnen rijden.
Afstand: 95 km
Hoogtemeters: 2500

Stage 3
De koninginnenrit van de BeMC ging als eerste naar Houffalize waar je over het voormalige wereldbekerparcours ging. Daarna was het een combinatie van de vorige twee dagen met als toetje de l’Ourthe oversteken met je mountainbike op je nek. Wonder boven wonder kwam ik deze dag veel beter door dan de vorige. 
Afstand: 99 km
Hoogtemeters: 3000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *