Morvan

Eind augustus / begin september ben ik op vakantie geweest naar de Morvan in Frankrijk zoals sommige op Strava vast al wel hebben gezien. In eerste instantie was het de bedoeling om er een week op vakantie te gaan, maar omdat het zo’n prachtig gebied bleek te zijn en het er goed weer was ben ik er bijna twee weken geweest.

Als je van kamperen houdt, dan is de camping Les Deux Rivières zeker aan te raden en een prima uitvalsbasis. Het is een erg leuke camping met zwembad, ruime plekken en twee riviertjes. Alles wordt goed onderhouden door de twee erg vriendelijke en behulpzame eigenaren. Ik denk alleen dat het in het hoogseizoen een erg drukke bedoeling is met rond rennende kinderen waar de camping erg geschikt voor is.

Uiteindelijk heb ik in het gebied rond de camping 430 km gefietst en ongeveer 9300 hoogtemeters gemaakt. In de periode dat ik er fietste was het wel compleet uitgestorven. Je komt er weinig fietsers en wandelaars tegen en ook de dekking met je telefoon is ronduit slecht. In de buurt is naast het fietsen natuurlijk ook nog genoeg te zien en te doen.

De filmpjes en foto’s heb ik opgedeeld in de drie omgevingen waar ik gefietst heb. De eerste omgeving is rond Saint-Prix. De tweede omgeving ligt tussen La Celle-en-Morvan, Anost en Cussy-en-Morvan. Het laatste gebied waar ik één keer ben geweest is rond het meer Lac des Settons. Boven de foto’s van het gebied staat de link naar de Strava activiteit. De GPX files van de vaste routes zijn te downloaden op MorvanVTT en klik hier voor een ZIP file met alle GPX bestanden van deze vakantie. Wanneer je mijn activiteiten na wil fietsen, dan kan het natuurlijk voorkomen dat een pad niet echt meer begaanbaar is. Sommige paden waren nu al een beetje dicht gegroeid. De vaste routes worden verder vrij goed onderhouden, maar rijden met navigatie is toch wel erg prettig.

Omgeving Saint-Prix. De beelden en foto’s zijn eigenlijk allemaal van de vaste routes rondom Saint-Prix. De mooiste en tevens de zwaarste is toch wel Circuit VTT n°05bis.
De foto die je ziet bij het filmpje is van het moeilijkste stuk van de route dat komt nadat je op het hoogste punt van de Morvan bent geweest. Dit punt is de Haut-Folin. Het pad gaat ongeveer op deze manier een kilometer lang naar beneden. Klik hier voor het bijhorende Strava segment.

28/08/2014 La Celle En Morvan, Burgundy, France
31/08/2014 La Celle En Morvan, Burgundy, France

Omgeving La Celle-en-Morvan, Cussy-en-Morvan en Anost. In deze omgeving kan je ook prima gewoon wat rond fietsen. Ik heb van de vaste routes voornamelijk Circuit VTT n°10 en Circuit VTT n°11 gereden. Als je van La Celle-en-Morvan over een doorgaande weg naar Anost fietst, dan kom je op een gegeven moment het bord Danger van de foto tegen. Hier kan je bijvoorbeeld prima naar boven fietsen (ondanks de kraters van de mijnen). Je krijgt dan een aardig lange gelijkmatige klim voor de kiezen.

26/08/2014 La Celle En Morvan, Burgundy, France
27/08/2014 La Celle En Morvan, Burgundy, France
30/08/2014 La Celle En Morvan, Burgundy, France
01/09/2014 La Celle En Morvan, Burgundy, France
02/09/2014 La Celle En Morvan, Burgundy, France
03/09/2014 La Celle En Morvan, Burgundy, France

De rivier die je hier boven ziet is vlak bij de camping.

Omgeving rondom Lac des Settons. Hier ben ik maar een keer geweest en heb alleen de route rond het meer gefietst. Dit is een hele makkelijke en vlakke route en leuk om rustig te fietsen en een beetje om je heen te kijken. Er zijn meer routes daar in de buurt, maar hier had ik de tijd niet meer voor.

03/09/2014 La Celle En Morvan, Burgundy, France

Eén reactie

  1. Maurice Haring

    Beste Anne wat een gave routes zijn dit, heb de 26 km, 28 KMS de 32 km gereden vooral die laatste sinecure heel heftig, hoog zomer zijn enkele gedeeltes volledig dicht gegroeid met bramen struiken. En de mooie lange klim klim mont d’ Château is een openbaring , zat op 20 seconden van je KOM. De soms heftige afdalingen door de opgedroogde berg stroompjes maakten deze route een ware belevenis. Hatelijk dank voor het delen van je route’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *