Drenthe 200 2016 – 201 km

Het laatste marathon bericht die ik op de site heb gezet was toch niet de laatste. Een paar maanden geleden heb ik me toch ingeschreven voor een Ultra Marathon. Namelijk de Drenthe 200. Eigenlijk wel zo’n marathon die je een keer gedaan moet hebben en die ik waarschijnlijk volgend jaar gewoon weer ga doen.

De start van deze marathon waar ongeveer 1000 fietsers aan mee deden was om 06:00 uur in Roden. Dat betekende dat je dus eerst iets van 2,5 uur met een lamp op je mountainbike aan de gang moest. En een goede lamp had je wel nodig, want ze stuurden je in het begin niet alleen over asfalt wegen en wat zandpaden. De gehele route was een mooie afwisseling van zandpaden, asfalt, modder, singletracks en mountainibike routes! Echt fantastisch! En het mooie was dat je ook van alles tegen kwam qua fietsen. Ik heb fatbikes, gravel racers, beachracers, crossers en ‘gewone’ mountainbikes gezien. Zelf heb ik een hele tijd samen gefietst met iemand op een Beachracer met Schwalbe Schwalbe Big One strandbanden. Wonderlijk hoeveel grip hij er toch nog mee had en heb er op de asfalt stukken wel voordeel van gehad door bij hem in het wiel te zitten. Hij fietste daar toch net iets makkelijker.

De organisatie had het echt goed voor elkaar.  Je kon bijvoorbeeld je tas in een vrachtwagen trailer leggen en in geval van nood droge kleding aantrekken bij de 109 of 127 km post. Zelf heb ik hier geen gebruik van hoeven maken, maar het kan met slechtere weersomstandigheden altijd handig zijn. Vandaag was het droog en tussen de 2 en 5 graden zo ongeveer. Wat nog meer goed geregeld was, waren de verzorgingsposten. Hier hadden ze meer dan genoeg eten en de Coca Cola was bijvoorbeeld een goede aanvulling! (volgens Strava heb bijna 5000 calorieën verbrand)

Van Team RideMyMTB deden Patrick, Marion en ondergetekende mee. Patrick is als je naar de netto tijd kijkt 21ste geworden, ik 23ste en Marion 24ste bij de vrouwen.

Website: Drenthe 200
Afstand: 201 km
Hoogtemeters: ca 300
GPX bestand: Opslaan
Uitslag: Mylaps
Foto’s: nog niet bekend

De onderstaande video is door Drenthe200 zelf gemaakt en hier zitten de beelden van RideMyMTB in verwerkt.

7 reacties

 1. Zeer herkenbaar filmpje, geeft goed weer hoe het was :-)
  Het was voor mij de eerste keer boven de 100 km op een mtb (op de race wel vaker gedaan) en ik was benieuwd hoe ik dat zou verteren. Mijn lijf vond het allemaal redelijk prima, maar mentaal was het zo nu en dan wel even doorbijten. Vooral het stuk tussen de ca 140 en 150 km duurde voor mijn gevoel net zo lang als de hele rest van de rit ;-)

  • Zo’n afstand had ik nog nooit eerder gefietst. 175 was het verste op de racefiets jaren geleden. Ik had die inzinking tussen 120 en 130 km. Toen ging het allemaal erg moeizaam voor mijn gevoel. Ik doe volgend jaar weer mee in ieder geval. :-)

 2. Ik heb dit jaar voor het eerst meegedaan. Eerder kon ook niet, want dit was mijn 1ste jaar op de mountainbike. :-)
  Het stuk tussen Westerbork en Dwingeloo duurde voor mij gevoel erg lang. De route was hier wat saaier en de wind stop op kop en helaas kwam ik net dat stuk even alleen te zitten. Zelfs dat kan met 1000 MTB’ers op 200km nog voorkomen…
  Leuk filmpje hebben jullie gemaakt!

 3. Ik ga dit jaar voor het eerst meedoen. Wat voor lampen heb je gebruikt? Aangezien je in het donker vertrekt en in het donker aankomt ( ik wel in ieder geval) moet je toch behoorlijk wat accu capaciteit hebben.

  Een artikeltje over je complete uitrusting mag ook ;-) zou zeer gewaardeerd worden want er is zoveel keuze!

  • Mark,

   Voor de Drenthe200 (en woon werk verkeer) gebruik ik altijd de Lezyne Power Drive 900XL. Hier had ik meer dan voldoende aan. Hij was nog niet eens half leeg toen ik hem uit deed ’s ochtends. Volgens mij moet je hier een aardig eind mee kunnen komen. Wat je verder vaak zag zijn die lampjes die je kan kopen bij AliExpress etc. Volgens mij ook een prima alternatief.
   Verder had ik niet veel bij me. Volgens mij waren het 2 binnenbandjes, een lading gelletjes en de standaard tooltjes.

   Groet,

   Anne

 4. voor de mensen die het leuk vinden zondag 10 en 17 dec is er een d-200 warming up . verzamelen vanaf 05.30 start is 06.00 .
  afstand 100km . over het parcours van 20117 met op 50 km een verzorgings post .
  kijk voor meer info op de Facebook pagina van stouwdam in assen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *